Sztana Ferenc Chef

Zala Springs Bistro chef

Lecsót ősszel is - Recept

2018. október 04. 19:45 - ZalaSprings

Marhapofa lecsóval és dödöllével

Hamarosan áttérünk az őszi étlapra, így némely nyári fogástól el kell búcsúznunk egy időre. Egy nagy kedvencünket szeretném megosztani Veletek! Ez egy tökéletes kombináció: a nyár egyik legtipikusabb házias étele, a lecsó; az igazi zalai dödölle és a marhahúsok és slowfood királya, a marhapofa.

Ha még nem kóstoltátok nálunk, mindenképp ajánlom, de segítek, hogy otthon is elkészíthető legyen :)

8g3a0154.jpg

Hozzávalók 4 adagra

Marhapofa 800 g
Só ,Fekete bors (őrölt)
Mustár evőkanál
Étolaj evőkanál
Paradicsompüré 40 g
Vöröshagyma 160 g
Fokhagyma 3 gerezd
Sárgarépa 2 db
Kristálycukor 1-2 evőkanál
Vörösbor 2 dl
Burgonya 4 db
Paprika 7-8 db
Paradicsom 300 g
Fűszerpaprika 2 evőkanál

A marhapofát a vastagabb hártyától megtisztítjuk, ízesítjük sóval, borssal és mustárral.

Egy lábosban olajat hevítünk és körbepirítjuk a marhapofát, majd félretesszük. Kristálycukrot és paradicsompürét pirítunk az edénybe, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, a vöröshagyma és a fokhagyma egy részét.

Visszatesszük a húst és felengedjük alaplével, addig amíg éppen ellepi. Fedő alatt pároljuk. Ha a pofa megpuhult kivesszük és a főzőlevet leturmixoljuk. Hozzáadjuk a vörösbort és mártás sűrűségűre beforraljuk.

Közben elkészítjük a dödöllét. A burgonyát megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos lassú melegítés és határozott keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, törjük, ameddig egységes masszát kapunk.

Ezt kihűtjük, majd evőkanállal galuskákat formázunk belőle. A kiszaggatott dödöllét kevés zsírban pirítjuk, majd az apróra vágott vöröshagymával együtt készre pirítjuk.

Lecsót készítünk vöröshagymából, paprikából és paradicsomból.

Ezt tálaljuk egy mélytányér aljába, mellé tesszük a dödöllét, a tetejére pedig 2-3 szelet marhapofát, ezt meglocsoljuk egy kevés mártással, amit a pofa párolólevéből készítettünk.

Ízlés szerint néhány csepp tejföllel díszíthetjük.

marhapofa.jpg                                                                      Jó étvágyat!

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://sztanaferenc.blog.hu/api/trackback/id/tr6514281933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása