Marhapofa lecsóval és dödöllével
Hamarosan áttérünk az őszi étlapra, így némely nyári fogástól el kell búcsúznunk egy időre. Egy nagy kedvencünket szeretném megosztani Veletek! Ez egy tökéletes kombináció: a nyár egyik legtipikusabb házias étele, a lecsó; az igazi zalai dödölle és a marhahúsok és slowfood királya, a marhapofa.
Ha még nem kóstoltátok nálunk, mindenképp ajánlom, de segítek, hogy otthon is elkészíthető legyen :)
Hozzávalók 4 adagra
Marhapofa 800 g
Só ,Fekete bors (őrölt)
Mustár evőkanál
Étolaj evőkanál
Paradicsompüré 40 g
Vöröshagyma 160 g
Fokhagyma 3 gerezd
Sárgarépa 2 db
Kristálycukor 1-2 evőkanál
Vörösbor 2 dl
Burgonya 4 db
Paprika 7-8 db
Paradicsom 300 g
Fűszerpaprika 2 evőkanál
A marhapofát a vastagabb hártyától megtisztítjuk, ízesítjük sóval, borssal és mustárral.
Egy lábosban olajat hevítünk és körbepirítjuk a marhapofát, majd félretesszük. Kristálycukrot és paradicsompürét pirítunk az edénybe, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, a vöröshagyma és a fokhagyma egy részét.
Visszatesszük a húst és felengedjük alaplével, addig amíg éppen ellepi. Fedő alatt pároljuk. Ha a pofa megpuhult kivesszük és a főzőlevet leturmixoljuk. Hozzáadjuk a vörösbort és mártás sűrűségűre beforraljuk.
Közben elkészítjük a dödöllét. A burgonyát megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos lassú melegítés és határozott keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, törjük, ameddig egységes masszát kapunk.
Ezt kihűtjük, majd evőkanállal galuskákat formázunk belőle. A kiszaggatott dödöllét kevés zsírban pirítjuk, majd az apróra vágott vöröshagymával együtt készre pirítjuk.
Lecsót készítünk vöröshagymából, paprikából és paradicsomból.
Ezt tálaljuk egy mélytányér aljába, mellé tesszük a dödöllét, a tetejére pedig 2-3 szelet marhapofát, ezt meglocsoljuk egy kevés mártással, amit a pofa párolólevéből készítettünk.
Ízlés szerint néhány csepp tejföllel díszíthetjük.
Jó étvágyat!