Sztana Ferenc Chef

Zala Springs Bistro chef

Zalai bisztró zalai termékek

2018. augusztus 30. 09:32 - ZalaSprings

8g3a0741.jpg

Nagy segítség lenne számunkra, ha a helyi termelők megkeresnének, bejönnének hozzánk és megmutatnák a termékeiket. Az igazi zalai ízeket úgy lehet a legjobban elérni, ha olyan zöldségeket, gyümölcsöket – alapanyagokat használunk, melyek Zala megye dombos tájáról származnak. Nyitottak vagyunk és minden zalai gazdának örülünk.

A zalai konyha híres és különleges, mivel sajátos ízvilágot alakítottak ki az itt lakók. A harmincas évek közepéig fejletlen terület volt, így otthon termelték meg az élelmiszerek legnagyobb részét. Az elzártság és önfenntartás miatt a zalai konyha a helyben megtermelt alapanyagokra építkezett. Kialakult a sajátos zalai ízvilág, amit a háború utáni társadalmi átrendeződések és a klasszikus paraszti életforma megszűnése sem tudott teljesen eltörölni. Én is így mutatom be a zalai konyhát és természetesen helyi alapanyagokkal dolgozom.

Pályafutásom során mindig azok a fogások voltak a legkedveltebbek, melyek házi termékekből készültek. Most, hogy itt dolgozok Zala megyében, nem tehetem meg, hogy nem használom ki a táj adottságait. A zalai konyha leggyakrabban használt alapanyagai a kerékrépa, burgonya, kukorica és erdeigomba. A savanyított kerékrépa talán itt Zalában a legkedveltebb. Jelenleg burgonyát, sajtot, erdeigombát, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, illetve sonkát kapunk helyi termelőktől. Amire jelenleg büszke vagyok, hogy a keszthelyi tokhalat egy helyi halgazdaságtól fogjuk kapni, amely partnere több kiemelkedő balatoni étteremnek és szállított a Bocuse d’Or-ra is.

Az őszi étlap már készen van, olyan ételeket állítottam össze, melyekre az ország minden részéről kíváncsiak lesznek. Ahogy készülünk a hidegre és sokkal jobban kívánjuk a teltebb ételeket, így mi is áttérünk a gazdagabb fogásokra. Az őszi étlapra felkerült például egy igazi zalai leves, a Zalai Kerékrépaleves fokhagymás tejföllel. Mint említettem a kerékrépa igazi zalai alapanyag és szerencsére ezt a zöldséget is helyi termelőtől kapjuk majd. Ajánlom még, hogy ősszel kóstolják meg a „Korosajtos” bélszín steaket. A házi sajt, Korosa András idei legjobb sajtja olyan ízt ad a húsnak, amilyet még nem érezhetett máshol.

korosa_sajtmuhely_8.jpg

 

Szólj hozzá!
Címkék: magamról Tipp

A bejegyzés trackback címe:

https://sztanaferenc.blog.hu/api/trackback/id/tr4514211489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása